Wat is de juiste maat voor mij?

Algemeen, Koopwijzer

Een persoon spendeert zo’n 15% tot soms wel 50% van de dag in een zorg, sta op of relax stoel, zo moet een stoel bij aanschaf de juiste afmetingen hebben wil de gebruiker er comfortabel en ergonomisch verantwoord in kunnen zitten. Aandachtspunten zijn:

  1. De zit hoogte, gemeten vanaf de vloer tot de bovenkant van de zitting aan de voorzijde als de stoel helemaal naar beneden staat;
  2. De zit diepte, gemeten vanaf de voorkant van de zitting tot aan de rug;
  3. De zit breedte, gemeten tussen de armleuningen;
  4. De hoogte van de armleuningen gemeten vanaf de bovenkant van de zitting.

Het is belangrijk dat de knieën voldoende ruimte hebben (ca 1 á 4 cm) voor de zitting en dat de onderzijde van de bovenbenen op de zitting rust. De benen moeten een hoek van ongeveer 90 graden vormen op het moment dat de stoel in de normale stand staat. Als de beensteun is uitgeklapt moeten de hielen over de kuitsteun heen vallen waarbij u de voeten nog kunt draaien.

Mensen met lage rugklachten kunnen baat hebben bij een lendensteun. Bij diverse modellen is de lende op te pompen middels een knijpbalg. Voorts dient u aandacht te schenken aan de hoofdsteun. Met name de ruimte achter de nek dient opgevuld te zijn. Losse hoofdsteunen hebben vaak een rits aan de achterzijde, zodat er vulmateriaal kan worden uitgehaald of toegevoegd.

TIP: Meet uw eigen fauteuil/stoel thuis op zodat u vergelijkingsmateriaal heeft bij de aanschaf van een nieuwe stoel!

Heeft u vragen? Neem dan contact op met onze experts. Zij helpen u graag met al uw vragen. U kunt ons bereiken via telefoon, whatsapp, e-mail en social media.